|
Post by radovedna on Mar 6, 2009 7:34:34 GMT 1
Morda se bo za koga zdelo moje vprašanje neumno, ampak nujno je: Kako lahko narišem dva grafa v isti koordinatni sistem v Excelu. Oz. jaz imam tisto brezplaèno alternativo MS Officu (OpenOffice), ki deluje na popolnoma enak naèin, samo da je meni nekoliko bolj razumljiv. Ampak še vedno ne zmorem narisati dveh grafov skupaj. Aja, še tole, gre se za graf linearne funkcije.
Hvala za morebiten odgovor.
|
|
|
Post by cr on Mar 6, 2009 8:49:59 GMT 1
Morda se bo za koga zdelo moje vprašanje neumno, ampak nujno je: Kako lahko narišem dva grafa v isti koordinatni sistem v Excelu. Oz. jaz imam tisto brezplaèno alternativo MS Officu (OpenOffice), ki deluje na popolnoma enak naèin, samo da je meni nekoliko bolj razumljiv. Ampak še vedno ne zmorem narisati dveh grafov skupaj. Aja, še tole, gre se za graf linearne funkcije. Hvala za morebiten odgovor. Ja, XLS grafi so nekoliko rigidni. Klikni zavihek Nizi podatkov. Potem dodaš odvisne spremenjljivke kot nize ter posebej poveš kje je serija podatkov neodvisne spremenljivke (x os)
|
|
|
Post by fancy on Mar 6, 2009 9:01:21 GMT 1
Kot je kolega administrator povedal ;D Če pa hočeš kaj specialnega, imam jaz MiniTab 8-)tam se pa da vse živo grafov narisat
|
|
|
Post by radovedna on Mar 8, 2009 8:51:25 GMT 1
Uspelo mi je, hvala.
|
|
|
Post by fancy on Mar 8, 2009 18:36:27 GMT 1
Pridna in pametna punca 8-)pa luštna seveda ;D
|
|
|
Post by matiček mate on Mar 9, 2009 12:22:25 GMT 1
V exellu imam podatkovne pare, ki predstavljajo krivuljo. To krivuljo bi potem interpoliral s polinomom 3. reda. To seveda exell zna. Jaz pa bi rad prišel do koeficientov polinoma 3. reda, pa ne tako, da jih bom peš prepisoval.
Upam, da je vsaj komu jasno, kaj bi rad.
|
|
|
Post by cr on Mar 9, 2009 17:22:20 GMT 1
V exellu imam podatkovne pare, ki predstavljajo krivuljo. To krivuljo bi potem interpoliral s polinomom 3. reda. To seveda exell zna. Jaz pa bi rad prišel do koeficientov polinoma 3. reda, pa ne tako, da jih bom peš prepisoval. Upam, da je vsaj komu jasno, kaj bi rad. Je polinom 3 reda zapisani kot formula? Mislim takole ne morem...daj kako sliko ali pošlji na e-mail ter povej kaj bi rad.
|
|
|
Post by matiček mate on Mar 9, 2009 21:44:30 GMT 1
Imam 20 do 30 podatkov v stolpcu A (vrednosti na x osi, recimo) in pripadajočih 20 do 30 v stolpcu B (recimo y os). Exell iz teh točk nariše graf. Temu grafu po potrebi doda še tako imenovano trendno črto, ki je lahko ena od mat. funkcij (linearna, logaritemska, polinom). Jaz želim, da je to polinom 3. reda (ni problem), tudi enačbo tega polinoma exell zapiše poleg grafa, rad pa bi prišel do koeficientov A, B, C in D (Ax3+Bx2+Cx+D=0) z ukazom.
|
|
|
Post by cr on Mar 9, 2009 21:47:57 GMT 1
Imam 20 do 30 podatkov v stolpcu A (vrednosti na x osi, recimo) in pripadajočih 20 do 30 v stolpcu B (recimo y os). Exell iz teh točk nariše graf. Temu grafu po potrebi doda še tako imenovano trendno črto, ki je lahko ena od mat. funkcij (linearna, logaritemska, polinom). Jaz želim, da je to polinom 3. reda (ni problem), tudi enačbo tega polinoma exell zapiše poleg grafa, rad pa bi prišel do koeficientov A, B, C in D (Ax3+Bx2+Cx+D=0) z ukazom. Ti iščeš dejansko algoritem ki ti iz učne množice (tvoji x,y) poišče koeficiente a, b in c?
|
|
|
Post by cr on Mar 9, 2009 21:58:06 GMT 1
Stvar namreč ni tako enostavna (xls ti sicer napiše enačbo) vendar
Poznaš gradient descent (nimam pojma kako se reče po slovensko)....
Gre za minimiziranje razlike kvadratov med vrednostmi fukcijsko določenega y (tvoji koeficienti) in dejanskim y.
|
|
|
Post by matiček mate on Mar 9, 2009 22:03:21 GMT 1
Ti iščeš dejansko algoritem ki ti iz učne množice (tvoji x,y) poišče koeficiente a, b in c? Točno, pa še d. Stvar namreč ni tako enostavna (xls ti sicer napiše enačbo) vendar Poznaš gradient descent (nimam pojma kako se reče po slovensko).... Gre za minimiziranje razlike kvadratov med vrednostmi fukcijsko določenega y (tvoji koeficienti) in dejanskim y. Saj to, da se bodo koeficienti izračunali po minimumu vsote kvadratov razlik, sem nekako uganil. Ne želim pa analitičnega računa, ker bo to hitro sistem enačb velikega reda, ko pa exell to dejansko izračuna numerično. Samo pripravit ga je treba, da mi da koeficiente.
|
|
|
Post by cr on Mar 9, 2009 22:31:47 GMT 1
Ti iščeš dejansko algoritem ki ti iz učne množice (tvoji x,y) poišče koeficiente a, b in c? Točno, pa še d. Stvar namreč ni tako enostavna (xls ti sicer napiše enačbo) vendar Poznaš gradient descent (nimam pojma kako se reče po slovensko).... Gre za minimiziranje razlike kvadratov med vrednostmi fukcijsko določenega y (tvoji koeficienti) in dejanskim y. Saj to, da se bodo koeficienti izračunali po minimumu vsote kvadratov razlik, sem nekako uganil. Ne želim pa analitičnega računa, ker bo to hitro sistem enačb velikega reda, ko pa exell to dejansko izračuna numerično. Samo pripravit ga je treba, da mi da koeficiente. Mislim da ne gre. Ima samo funkcijo linearne regresije. Morda bo ROman pomagal, on je matematik.
|
|
|
Post by matiček mate on Mar 10, 2009 11:26:03 GMT 1
Hvala za pomoč. V bistvu si me prepričal, da je bolje lotiti se problema analitično (a je to sploh analitično???). Zdaj sem problem prevedel na matrično enačbo 4. reda.
|
|
|
Post by matiček mate on Mar 10, 2009 11:29:21 GMT 1
Ravno sem ugotovil, da exell zna izračunati determinanto. Tudi to je nekaj.
|
|
|
Post by cr on Mar 10, 2009 13:25:08 GMT 1
MM zakaj smatraš da je ravno polilnom tretjega reda primeren za modeliranje tvojega problema?
Si napravil matriko korelacij? Morda bi kazalo poskusiti tudi z nevronsko mrežo (če rabiš samo napovedi in ne matematične pojasnitve razmerij med sprejemljivkami).
|
|
|
Post by fancy on Mar 10, 2009 15:25:38 GMT 1
A se slučajno v Excelu da narisat graf v obliki Gaussa ??
|
|
|
Post by cr on Mar 10, 2009 16:12:43 GMT 1
|
|
|
Post by fancy on Mar 10, 2009 17:18:29 GMT 1
thnx
|
|
|
Post by matiček mate on Mar 10, 2009 18:00:05 GMT 1
MM zakaj smatraš da je ravno polilnom tretjega reda primeren za modeliranje tvojega problema? Ker standard zahteva, da podatke najprej interpoliram s polinomom tretjega reda in potem delam s tem polinomom. Tudi po izkušnjah vem, da je za konkretno meritev (hidravlična meritev črpalke) 3.red več kot dovolj.
|
|
|
Post by Žostko on Mar 10, 2009 18:37:41 GMT 1
En čudovit graf- ni narejen v excelu:
|
|