|
Post by krjavelj on Apr 28, 2009 11:14:25 GMT 1
Siva ekonomija "odžre" skoraj 10 milijard evrov na leto. Pa mi smo fenomen. Znamo izraèunati, koliko državljani ukradejo državi, ne znamo pa tega izterjati. Iz tega denarja bi lahko imeli razkošno zdravstvo www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042244901
|
|
|
Post by kozmonavt on Apr 28, 2009 13:18:09 GMT 1
Da. V Mladini ali kje je pisalo, da gostilničarji prijavijo manj kot tretjino prometa. To naj bi se recimo dalo rešiti z davčnimi blagajnami. Študentsko delo pa itak mora stran, ker je pravo leglo .
|
|
|
Post by krjavelj on Apr 28, 2009 14:50:08 GMT 1
Študentsko delo pa itak mora stran, ker je pravo leglo . Ja, jaz sem delal na enem projektu z gospodom starim 78 let, ki je kasiral na študentsko napotnico svojega vnuka. Študentom bi bilo potrebno zagotoviti štipendije in študentske kredite, pa naj raje redno študirajo, ne delajo !
|
|
|
Post by kozmonavt on Apr 28, 2009 17:50:06 GMT 1
Študentsko delo pa itak mora stran, ker je pravo leglo . Ja, jaz sem delal na enem projektu z gospodom starim 78 let, ki je kasiral na študentsko napotnico svojega vnuka. Študentom bi bilo potrebno zagotoviti štipendije in študentske kredite, pa naj raje redno študirajo, ne delajo ! No evo. Da sploh ne govorimo o mestnem gostinstvu, kjer praktično ni več redno zaposlenih, in študentski mafiji s svojimi voznimi parki Audijev.
|
|
|
Post by krjavelj on Apr 28, 2009 18:13:00 GMT 1
Ja, jaz sem delal na enem projektu z gospodom starim 78 let, ki je kasiral na študentsko napotnico svojega vnuka. Študentom bi bilo potrebno zagotoviti štipendije in študentske kredite, pa naj raje redno študirajo, ne delajo ! No evo. Da sploh ne govorimo o mestnem gostinstvu, kjer praktično ni več redno zaposlenih, in študentski mafiji s svojimi voznimi parki Audijev. Hja, saj. Imam znanca gostinca v Celju, ki pravi, èe bi imel redno zaposleno osebje ne more preživeti,l ker ga konkurenca, ki zaposluje ”na sivo” paè prehiti. Poglej kaj je namen uvedbe fiskalnih blagajn na Švedskem. In niè ne filozofirajo, s prvim januarjem 2010 mora zadeva zaživeti. Prinas pa bomo naslednjih 10 let modrovali o sistemu fiskalnih blagajn in mastno plaèevali konzultantske firme, namesto, da bi domišljeno zadevo prevzeli od Švedov. Ma, a smo res taki Butalci ? The purpose of this legislation is to protect serious business owners that conduct cash transactions against unfair competition.www.skatteverket.se/fordigsomar/foretagare/kassaregister/newcashregisterlegislationbecomeseffective1january2010.4.69ef368911e1304a6258000272.html
|
|
|
Post by kozmonavt on Apr 29, 2009 0:23:13 GMT 1
Pa tudi to mi ni nikoli bilo jasno, kako je v tej državi mogoče registrirati podjetje kar v nekem stanovanjskem bloku in to ne glede na dejavnost in še v istem enosobnem stanovanju kot pet drugih. Mislim, a to poteka kar na lepe oči ali kaj?
|
|
|
Post by cr on Apr 29, 2009 7:40:34 GMT 1
Pa tudi to mi ni nikoli bilo jasno, kako je v tej državi mogoče registrirati podjetje kar v nekem stanovanjskem bloku in to ne glede na dejavnost in še v istem enosobnem stanovanju kot pet drugih. Mislim, a to poteka kar na lepe oči ali kaj? Tip je v tej državi v èasu Janševega režima ustanovil fakulteto na domaèem naslov, potem pa se sprašujeješ, kako je mogoèe ustanoviti podjetje?
|
|
|
Post by set on Apr 29, 2009 10:43:38 GMT 1
država sama spodbuja sivo ekonomijo. in to iz preprostega razloga: socialni mir. pri naši davèni in dajatveni zakonodaji, bi brez utaje davka in ostalih dajatev propadlo ogromno podjetij. sepravi ogromno ljudi brez zaposlitve, ki nimajo niti za osnovno preživetje in èe imajo sreèo, visijo na proraèunu v obliki socialnih podpor ipd. kar se kelnerskih avdijev tièe, sama ne poznam kelnarja la pa kelnarce, ki bi mel-a audija. mogoèe je na štajerskem koncu drugaèe.
|
|
|
Post by kozmonavt on Apr 29, 2009 13:07:11 GMT 1
kar se kelnerskih avdijev tièe, sama ne poznam kelnarja la pa kelnarce, ki bi mel-a audija. mogoèe je na štajerskem koncu drugaèe. Je to letelo na mojo izjavo? Lastniki avdijev niso kelnerji, ampak posojilodajalci, ki črpajo iz kapitala študentskih servisov, zaračunavajo oderuške obresti in ob prvi provokaciji začnejo opletati s hladnimi orožji in na koncu povsem ilegalno zaplenijo vse. Tako naj bi vsaj bilo, oziroma v zadnjih letih jim je očitno nekdo vsaj malo stopil na prste in so vsaj v našem bloku zdaj povsem iztrebljeni.
|
|
|
Post by krjavelj on Apr 29, 2009 18:40:08 GMT 1
država sama spodbuja sivo ekonomijo. in to iz preprostega razloga: socialni mir. Èe država vzdržuje socialni mir skozi “sivo ekonomijo” s tem podpira predvsem “verižnike in špekulante”. Recimo z preprodajo avtomobilov se “na èrno” ukvarja v Sloveniji okoli 10.000 subjektov. Pravilno je, da ogrožene ljudi država vzdržuje z socialnimi transferji, vendar pa morajo ti ljudje izpolnjevati od države doloèene pogoje. Zaslužkarstvo z neplaèanimi dajatvami nima veze z socialnimi transferji, ampak je kraja tistim sodržavljanom, ki dajatve redno plaèujejo
|
|
|
Post by kozmonavt on Apr 29, 2009 19:11:10 GMT 1
Država mora biti enaka do vseh.
|
|
|
Post by cr on Apr 29, 2009 21:54:25 GMT 1
Država mora biti enaka do vseh. Teoretièno res. Pa vendar bo BRanko GRims zastonj podiplomsko študiral ti pa verjetno ne.
|
|
|
Post by kozmonavt on Apr 29, 2009 22:27:05 GMT 1
Država mora biti enaka do vseh. Teoretièno res. Pa vendar bo BRanko GRims zastonj podiplomsko študiral ti pa verjetno ne. In zakaj točno si moral zdaj to napisati?
|
|
|
Post by cr on Apr 29, 2009 22:32:38 GMT 1
Teoretièno res. Pa vendar bo BRanko GRims zastonj podiplomsko študiral ti pa verjetno ne. In zakaj točno si moral zdaj to napisati? Ker spada v kontekst, da bi država morala biti enaka do vseh.
|
|
|
Post by krjavelj on Apr 30, 2009 7:45:14 GMT 1
Ker spada v kontekst, da bi država morala biti enaka do vseh. To je esenca demokratièno urejene države. Država kot fiskus seveda mora od državljanov zahtevati dajatve, vendar pa morajo te biti selektivne. Prihodki iz dela morajo biti èim manj obdavèeni in prihodki iz transakcij in špekulacij mnogo bolj. Prav tako mora biti država skrbna pri trošenju proraèunskih sredstev. Ne vidim nobenega razloga na primer, da bi podarjala dobro situiranemu osebku krvavo zaslužena sredstva nekega delavca.
|
|
jin
vajenc
|
Post by jin on Apr 30, 2009 14:16:41 GMT 1
Študentsko delo pa itak mora stran, ker je pravo leglo . Ja, jaz sem delal na enem projektu z gospodom starim 78 let, ki je kasiral na študentsko napotnico svojega vnuka. Študentom bi bilo potrebno zagotoviti štipendije in študentske kredite, pa naj raje redno študirajo, ne delajo ! Jaz sem bolj zato, da se hitro navadijo delat. Ne pa da ko pridejo s faksa, mislijo da jim je vsako bolj administrativno delo že pod nivojem. Je pa res, da je potrebno vso študentsko delo dobro regulirat. Zdaj se na veliko krade, pa ne samo pri delu, pri bonih tudi.
|
|
|
Post by krjavelj on May 1, 2009 10:50:38 GMT 1
Jaz sem bolj zato, da se hitro navadijo delat. Ne pa da ko pridejo s faksa, mislijo da jim je vsako bolj administrativno delo že pod nivojem. Je pa res, da je potrebno vso študentsko delo dobro regulirat. Zdaj se na veliko krade, pa ne samo pri delu, pri bonih tudi. Ja potem pa naj bodo delavci, ki študirajo ob delu, ne pa študenti, ki delajo ob študiju
|
|
jin
vajenc
|
Post by jin on May 1, 2009 11:56:07 GMT 1
Se strinjam. Pa saj to bi moralo biti urejeno skozi zakonodajo. Verjetno je nekje nek dobro podmazan lobij, ki mu vse skupaj ustreza.
|
|
|
Post by krjavelj on May 1, 2009 18:06:16 GMT 1
Se strinjam. Pa saj to bi moralo biti urejeno skozi zakonodajo. Verjetno je nekje nek dobro podmazan lobij, ki mu vse skupaj ustreza. A smo res tako "banana" država, da nam zakonodajo pišejo lobiji
|
|
|
Post by jakačan on May 1, 2009 21:58:08 GMT 1
Se strinjam. Pa saj to bi moralo biti urejeno skozi zakonodajo. Verjetno je nekje nek dobro podmazan lobij, ki mu vse skupaj ustreza. A smo res tako "banana" država, da nam zakonodajo pišejo lobiji Da. In povsod je tako. Vendar niso problem lobiji, problem so škodljivi lobiji! Če gre za koristno in upravičeno lobiranje, nimam prav nič proti temu. NVO recimo ali pa humanitarno lobiranje se mi zdi celo nujno potrebno. Ne zdi se mi prav, da ima lobiranje kot tako negativen prizvok. Potrebno je identificirat tiste elemente, ki jih lahko označimo kot škodljivo lobiranje, denimo lobiranje cerkva, ki skušajo nad celotnimi družbami uveljavljati svoje partikularne paradigme, ali pa lobiranje naftnih in orožarskih centrov moči, etc. In v kontekstu teme se mi zdi prav, da ima študentska populacija preko svojih predstavnikov določen vpliv, to je edini način, da vplivajo na sisteme, ki se jih tičejo. Bilo pa bi potrebno reformirati tako sistem študentske stanovske organiziranosti kot tudi sistem študentskega dela (ki je v veliki meri preprosto pranje denarja!) in študentskih bonov. Vendar si predstavljam, da bi vsak poskus sprememb vodil v hude študentske proteste, česar pa si nobena oblast ne more (in ne upa) privoščiti.
|
|